19 Mayıs Atatürk'ün Doğum Günüdür!”

 19 Mayıs Atatürk

HAVUTÇA 19 MAYIS GENELGESİN​İN İPTALİ İÇİN DANIŞTAYDA DAVA AÇTI.




CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ile ilgili olarak yeni düzenleme getiren Milli Eğitim Bankalığı genelgesi ile ilgili yürütmenin durdurulması için Danıştay'da dava açtı. Havutça, başvurusu sonrası yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
AKP'nin iktidar sürecinde ve giderek artan bir biçimde, Türkiye`nin birliğini temsil eden sembollere karşı bilinçli bir saldırı kampanyası sürdürülmektedir. Bu kampanyanın bir örneği de Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün, Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı” konulu, 11.01.2012 tarih ve 817 sayılı genelgesidir. Genelgeye 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ile ilgili olarak yeni kriterler belirlenmiştir. Genelgede Başkent Ankara dışındaki illerde yapılacak törenlerle ilgili olarak yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelik arz eden gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, bu kapsamda il ve ilçe kutlama komiteleri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak çalışmaların anılan yönetmelik hükümler uyarınca yürütülmesi” denilmiş gerekçe olarak da iklim koşullarının öğrencilerde sağlık sorunlarına yol açması, çalışma koşullarının uzunluğunun öğrencilerin motivasyonunu azaltması velilerin şikayet ettikleri ileri sürülmüştür. Bu gerekçede geçenler hiçbir bilimsel veriye dayanmamaktadır. Tamamen keyfi bir düzenleme ile 19 Mayıs törenlerinin iptali kararı, Türkiye`nin birliğini temsil eden sembollere karşı bilinçli bir saldırı kampanyasının sadece bir parçasıdır.
19 Mayıs Atatürk'ün Doğum Günüdür!”
19 Mayıs 1919, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı olarak kabul edilen, özgürlük ve bağımsızlık meşalesinin yakıldığı gün olarak Cumhuriyet tarihimize geçmiştir. Bir anlamda Türk Ulusunun emperyalizm ile mücadelesinin başladığı gündür. Türkiye Cumhuriyeti'nin doğumuna giden ilk tohumların atıldığı gündür.
Bu mücadelenin Önderi ve kurtuluş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş mücadelesinin eşsiz kahramanı Mustafa Kemal Atatürk'ün de doğum günü olarak kabul ettiği gündür.
Bu nedenle bu günü tüm Türkiye'de gençlerimizle ulusal bağımsızlık ve özgürlük bilincinin oluşmasında yaygın ve kültürel bir biçimde kutlanması ulusumuz ve gençliğimiz için yaşamsal bir nitelik arz etmektedir. Hatta ulusal bilincin gençlerimizde oluşmasının, ulusal birlik ve beraberliğimizin en üst seviyede oluşmasına katkısı tartışılmaz olan 19 Mayıs törenlerinin tüm yurtta yaygın bir biçimde kutlanması, hem Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak hepimizi, hem Türkiye'deki tüm siyasi partilerimizi hem de Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili olarak bu ideallere inanmış olan partimi ve beni de yakından ilgilendirmektedir.
Bu genelge, Türk gençliğine emperyalizm karşısında direnme ilhamını ve cesaretini veren, milli mücadeleye ve Kuvayı Milliye ruhuna yöneltilen bir saldırıdır. Bu kararı alanlar bir süre önce, ‘aslında milli mücadelenin yapılmamış olduğunu, Kurtuluş Savaşının ise kurmaca olduğunu' iddia edenlerdir. Bu kararı alanların akıl hocaları, Atatürkçülüğü hakaret olarak kabul edenlerdir. Cumhuriyetin bütün sembollerine faşist iftirasını atanlardır. Genelgenin gerekçesini ortaya koyanlar gülünç iddiaları ile samimi olmadıkları ortadadır.
Genelge hangi kritelere göre hazırlanmıştır? Genelgenin gerekçesinde belirtilen hususlar hakkında Bakanlığın bir araştırması olmuş mudur? Bu sorular halkımız tarafından yanıt beklemektedir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü daha iyi anlamak ve anmak için ulusa mal olmuş bir ulusal bayramı coşkuyla kutlamanın engellenmek istenmiş olunabileceğini ve bir geleneğe son vermek isteyen bir zihniyetle karşı karşıyayız.
Yapılan bu düzenleme ile Türk Halkının maneviyatını, moral değerlerini, cesaret ve kararlığını baskı altına almak, çaresizlik duygusunu bütün topluma yaymak amaçlanmaktadır. Bağımsızlık ruhunu kaybetmiş bir toplum oluşturmayı hedefleyen AKP iktidarı 29 Ekim törenlerinin iptal etmiş, 19 Mayıs törenlerini iptal etmek için düzenleme yapmıştır. Sırada diğer ulusal bayramlarımız vardır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na da soğuk hava gerekçe gösterilebilir ki bunu yapmaları işten bile değildir.
Bu nedenle halkımıza dayatılan bu kampanyanın durdurulması ve ulusal sembollerimize sahip çıkmak için bu davayı açıyorum.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı